Home
        Contact
        Links

        Wat is de Crowley Tarot?

        Wie was Aleister Crowley?

        Trek hier een dagkaart

        De Grote Arcana

        De Hofkaarten

        De Kleine ArcanaAchtergrond van de Crowley Tarot

Veel kaartleggers en tarotisten gebruiken niet de populaire Rider-Waite tarot, maar de onbekendere Crowley tarot. Dit tarotdeck werd in de jaren 30 en 40 van de twintigste eeuw bedacht door de Britse magier Aleister Crowley.

Het ontstaan van de Crowley-tarot is terug te voeren tot de activiteiten van de Golden Dawn Society. Dit was een Brits spiritueel genootschap waar bijvoorbeeld ook Arthur Waite lid van was. Arthur Waite is degene die je kent als het brein achter de (standaard) Rider-Waite tarot.

Arthur Waite ontwierp de Rider-Waite tarot in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Het deck was meteen razend populair.

Aleister Crowley vond de Rider-Waite tarot te eenvoudig en te oppervlakkig. Dit deck miste volgens hem de diepte die in de magie van de kaarten verborgen zat. Hij wilde een tarotdeck met meer gewicht, waarin ook symboliek uit de Egyptische mythologie, de hekserij, het alchemisme en de astrologie was terug te vinden.

Thoth Tarot
Na jaren voorbereiding zette Crowley eind jaren dertig zijn ideeen op papier. Crowley noemde zijn deck zelf 'Thoth-tarot', wat een verwijzing is naar de Egyptische mythologie die in veel van de kaarten is terug te vinden. De afbeeldingen zijn, naar een ontwerp van Crowley, ontworpen door Lady Frieda Harris.

Frieda Harris was behalve kunstenares van oorsprong Egyptologe. Geen wonder dus dat Crowley bij haar terecht kwam bij het ontwerpen van de tarot. Haar kennis en begrip van de Egyptische symboliek vind je op vrijwel alle kaarten in de Crowley-tarot terug.

Het ontwerpen van de kaarten duurde langer dan Harris en Crowley hadden gepland. Crowley heeft zijn eigen tarot-deck nooit kunnen gebruiken. Het deck werd pas na zijn dood voor het eerst gepubliceerd. De Crowley-tarot heeft echter vanaf de eerste publicatie in 1977 terecht een vaste plek in de tarotwereld veroverd.

Verder lezen?
Als je meer wilt weten over de Crowley-tarot, de betekenis van de kaarten, de symboliek en de mogelijkheden die de kaarten bieden, dan raden we je onderstaande boeken van harte aan.

- Introductie tot de Crowley Tarot, Miki Krefting, uitgeverij Koppenhol, 1997

- Licht op de Crowley Tarot, praktische toepassingen van oude visuele symbolen, Angeles Arrien, uitgeverij Altamira-Becht, 1987

- Tarot, spiegel van de ziel, handleiding bij de tarot van Aleister Crowley, Gerd Ziegler, uitgeverij Schors, 1990

Bestellen?
De Crowley-tarot is online te koop bij Uitgeverij Koppenhol. Hun website vind je hier.


- Klik hier om een kaart te trekken uit de Crowley Tarot.
- Klik hier voor meer informatie over Aleister Crowley.


  Copyright - Privacybeleid